Varmt, lite tåg och lite hav

Det blev en utflykt till Tauranga där jag ville titta på lite tåg. Vi var där förra året men då kördes det inget. Minns inte vilken veckodag det var. Man kör på söndagar om vädret tillåter. Och det gjorde det verkligen idag. Stekande hett är ingen överdrift.

Många fina modeller var i drift. Och massor med passagerare hade dom också. Om det var som en vanlig fin sommardag så tjänar dom nor rätt bra den klubben.

Det finns en Big Boy 4005 i deras ägo. Det är mycket rättigheter som krävs för den och allt är inte klart ännu. Dom har kört med den tidigare. Men tyvärr fanns det ingen möjlighet att se den denna gång. Ger en anledning att komma tillbaka i framtiden.

Vi hade fått tips om att åka till Maketu och äta lunch. Ligger inte så långt från Tauranga så visst, vi åker dit. Det var ett ställe för Carina för det ligger precis vid stranden till havet. Och det var inte väder för badminton för det blåste ganska ordentligt. I vanlig ordning så blev det burgare till lunch. Var skönt att sitta där och njuta lite av utsikten. Man kanske skulle privat en fish & chips men det blir fler tillfällen.

Lite kul vägar vi åkt på. En del har vi aldrig kört på, andra några gånger. Men vilka vyer vi fick se. Konstigt nog var det inte så mycket trafik men de flesta kanske redan har åkt hem för att börja jobba på måndag.

Te Araroa

Lämnade ett blåsigt och lite regnigt Anaura för vidare färd norrut. Siktet inställt på Te Araroa som har en billig camping med obegränsat wifi. Tyvärr finns inte el men vi räknar med att det ska fungera ändå. Det finns kök man kan använda och l behöver vi bara för mikro och ett element. Men det är varmt så element behövs nog inte nu. Mikro kan vi klara oss utan.

Resan var ganska händelselös. Lite då och då så var det serpentinväg, Men här är det dåliga vägar. Många är nog skadade av alla jordbävningar som är in området. Vi åt ingen frukost innan vi startade. Så vi stannade på ett ställe som heter Te Puia Springs. En lite affär med bensin, kaffe, mackor men även varmt som pajer. Jättegod macka som vi tog varsin och drack L&P till. Hon i kassan har inte gått någon charmkurs utan gjorde bara sitt jobb och inget mer.

Det var lite Stilla Havskuster utmed vägen. Så ett och annat topp gjordes. Men vi ska inte hellre sträckköra i år. Rätt nice att stanna till och bara dumglo en stund.

Vi hittade vårat resmål men körde några 100m för långt. Bara att vända. Inga problem att få plats och man väljer ganska fritt var och hur man vill stå. Efter betalning så skulle vi handla lite mat. Beskrivningen var att ut till stora vägen och ta vänster ner mot centrum. Ta vänster igen sen kan man inte missa. Helt rätt, finns bara en affär. Fanns rätt mycket ändå i ett så litet samhälle. Vad som slog oss var att det är mycket maurier som verkar bo här.
På vägen tillbaka så satsade vi lite ”wild & crazy” på en crusing. Var lite knöligt att vända och det är inte många gator att köra på. Då ser vi det största och älsta  pohutukawa träd som lär finnas. Det kallas också New Zealand christmas tree. Tyvärr hade det blommat färdigt. Träd som blommar nästan lyser röda.

Nu sitter vi bara och samlar oss. Vi kanske ska äta något sen. Nu bloggar och loggar vi lite och ser ut över stilla havet. Kan erkänna att det är inte så synd om oss 🙂

När man ska tanka

Att tanka i Nya Zeeland är inte svårare än hemma, snarare enklare. Det som är svårt är att priserna skiljer sig mellan mackarna. Inte så mycket kartell som i Sverige.

När vi skulle åka från Whakatane så behövde vi tanka diesel. Av en slump så såg vi att en mack inte hade så många kunder som den andra. En snabb koll på priset så såg vi att det skilde 20 cent per liter. Det motsvarar ungefär 1:10 SEK. Då blir det lite skillnad på 60-70 liter.

Nu var det inte bara vi som hade fått för oss att tanka, men vem har bråttom. Och ser man lite vilsen ut så finns det personal som hjälper till med tankningen.

Edgecumbe

Ett av Carinas mål den här resan, Lottas nails i Edgecombe. Lite kul grej då Lotta är från Sverige. Själv hittade jag gratis Wifi som funkar bra och bra fart. Inte mycket till samhälle då många hus blev förstörda när floden svämmade över för inte så länge sedan.

Nu fick jag ett stund att tömma SD-kort och flytta till extern disk. Filmerna som tas under förd kräver mycket plats.

Edgecumbe känns som ett avsomnat samhälle. Inte något folk igentligen bara en massa bilar har lastbilar som åker runt. Verkar som det finns någon större industri i utkanten. Annars är det nog mejeriprodukter som gäller.

Vi kommer snart att åka vidare till Rotorua. Där blir vi några dagar, eventuellt över jul.

Vägen till Edgecumbe var långt från spännande. Kilometerlånga rakor följda av 90 graders sväng.

Whakatane

Vi lämnar Tauranga som var en mycket trevlig bekantskap. Campingplatsen var jättebra och lugn. Var nog därför vi stannade lite längre än vi tänkt från början. Siktet nu inställt på Whakatane. Inte långt dit och lite förbi Edgecumbe som Carina ska besöka i morgon. Men innan vi kan lämna Tauranga bara vi måste till HELL. Måste vara bästa pizzorna man kan köpa för pengar. Vi såg ju stället i går men då det regnade så mycket ställde vi in det då.

Lust

Envy

Vi tänkte äta där men tog med oss till bilen för att äta på en rastplats. Efter en stunds åkande kom vi äntligen till en rastplats. Jämrans vad gott det var. Precis som man kommer ihåg från 2016 🙂

Vi kommer till slut fram till vårat mål för dagen. Campingen är mycket större än vi trodde och dom bygger ut. Nya så hus med bäddar som både kan hyras och köpas.

I det fina sommarvädret så går vi en sväng. Jag hade en sak som jag ville se och det är den miniatyrjärnväg som finns. Den ligger i parken precis bredvid campingen och vi kommer till den av en slump. Mindre än den i Tauranga men lika välskött. Kul att se att saker och ting kan få vara i fred utan att bli förstörda. Men jag tror också att myndigheter och polis är mer aktiva när det gäller sånt. Framför allt så ser man poliser ute även i mindre orter.

Då här på sen eftermiddag så åker vi ner på stan för något att äta. Inte speciellt hungriga men ändå. Det var ödsligt fastän klockan inte ens är 1800 en tisdag. Affärer är stängda och många fik. Restauranger är fortfarande öppna. Vi går in på et tomt ställe där vi kunde få toast. Visade sig tillhöra en biograf.

När vi ätit klart så fortsatte vi vägen utmed stranden. Vi borde då komma till havet vilket vi också gjorde. Där finns en berömd staty på en klippa. Tog några kort och sen tillbaka till campingen. Friskt kör utan GPS. Men vi hittar som infödda ibland 🙂